Vad är havsföroreningar?
Havs- och havsföroreningar är direkt eller indirekt införande av skadliga föroreningar i havsmiljön. Herbicider, bekämpningsmedel, gödningsmedel, rengöringsmedel, kemikalier, plaster och avlopp, bland annat, kasseras ofta överdrivet. Dessa rester orsakar en stor miljöpåverkan som inte bara skadar havens biologiska mångfald, d.v.s. marint liv och de resurser vi får från dessa vatten men äventyrar människors hälsa.

Vilka är orsakerna till havsföroreningar?
Varför är havet förorenat? Tja, mänsklig aktivitet är skyldig för detta fenomen främst på flera sätt:
Kemisk kontaminering
Giftiga ämnen som släpps ut i hav, hav och floder från industriell verksamhet är en av de främsta orsakerna till havsföroreningar. Vissa av dessa produkter påverkar det marina livet direkt, eftersom de är ämnen som är skadliga för hälsan hos levande varelser, vattenlevande och terrestra. Dessa ämnen löser sig i vatten och orsakar reaktioner som orsakar näringstoppar och ökade vattentemperaturer.
Avloppsvatten
Avloppsvatten är avfall som produceras främst i våra hem och industrier. Dessa vatten, innan de kastas in i andra rörledningar som leder till havet eller havet, behandlas med fysiska, kemiska och biologiska processer för att eliminera de viktigaste föroreningarna. Dessa avloppsvattenbehandlingar är dock vanligtvis inte tillräckliga och förorenas därför till befolkningens konsumtion.
Jordbruksverksamhet
Vatten som cirkulerar genom fält har vanligtvis vissa produkter som herbicider, bekämpningsmedel och gödningsmedel som slutar sippra ner i floder eller grundvatten. Dessa vatten bär med sig alla dessa komponenter som, när de väl rinner ut i havet, orsakar fysiologiska förändringar i organismer som fiskar och däggdjur.
Föroreningar från plast
Icke nedbrytbart fast avfall eller skräp som kastas i havet påverkar på ett mycket alarmerande sätt livet för marina organismer. Det beror på att de misstar skrot för mat eller blir instängda i havet av plast. Det uppskattas att i denna takt år 2050 kommer det att finnas mer plast i havet än fisk.
Bränsleläckage
Denna typ av läckage orsakas av båtar och andra typer av vattenskotrar. Bränslet sprider sig som olja och skadar allt levande som lever eller jagar nära vattenytan.

Vilka är konsekvenserna av havsföroreningar?
Havsföroreningar kan ha en allvarlig miljöpåverkan med många lager som resulterar i följande – viktigaste – konsekvenser:
Förlust av biologisk mångfald
Havsföroreningar leder till förlust av biologisk mångfald som är den akvatiska arten som lever i våra hav och oceaner. Många av dessa arter är mycket viktiga, särskilt om de har en nyckelroll i områdets ekologiska system, såsom havsutter.
Stora massor av plast
Kasserad plast samlas på havets yta. Tecken på denna process kan redan ses, som det stora hav av plast som har bildats i Stilla havet, mellan Hawaii och Kalifornien, och som för närvarande når ett område som motsvarar Frankrike, Tyskland och Spanien tillsammans. Det är ett område med en total plastvikt som överstiger 80 000 ton.
Syreminskning och vattenförsurning
Ökning av vattentemperaturen orsakar en minskning av tillgängligt syre i den marina miljön. Ett mycket synligt exempel på denna process är korallreven, som dör i snabbare takt varje dag. På grund av det överdrivna utsläppet av koldioxid (CO2) från mänsklig aktivitet inträffar dessutom en förändring av vattnets pH (havsförsurning).
Fysiologiska förändringar av vattenlevande organismer
Avloppsvatten är den främsta orsaken till dödsfall eller fysiologisk försämring av marint liv som fisk. Detta beror på att produkter som bekämpningsmedel och gödningsmedel orsakar förändringar i det endokrina systemet, levern och till och med fiskens reproduktionssystem.

Vad kan vi göra för att förhindra havsföroreningar?
Det finns flera saker vi kan göra på individ- och institutionsnivå. Länder bör utfärda strikta lagar mot havsföroreningar och var och en av oss bör producera så lite avfall som möjligt och återanvända och återvinna det.
Det är om vi vill njuta av klara hav och behålla det viktigaste elementet på jorden: vatten.
Kom därför ihåg att hantera ditt avfall korrekt.