Med ett gasunderskott på 30 miljarder kubikmeter väntas vintern 2023 bli svår
Brist på naturgas i Europa “förutses” till 2023 av International Energy Organization (IEA), som uppskattar att den gamla kontinenten kommer att kämpa hårt för att “fylla” till och med 50 % av lagringsutrymmena. Det är därför avgörande för Europa att vidta omedelbara åtgärder för att undvika risken för gasbrist nästa år.

Har Europa slut på bensin?
Enligt en ny rapport från det internationella organet förväntas nästa års utbudsgap uppgå till 30 miljarder kubikmeter, så länge de ryska flödena förblir minskade och efterfrågan från Kina återhämtar sig (vilket kommer att leda flera laster till Asien LNG).
Av just denna anledning vädjar IEA till länderna i Europa att ta initiativ för att omedelbart minska naturgasförbrukningen. En åtgärd som är det enda tillförlitliga sättet att lindra den pågående energikrisen.
Ovanstående oro återspeglar en övertygelse om att den kommande vintern kommer att bli ännu tuffare än den föregående, som formas bättre än väntat eftersom rekordstor import av LNG (flytande naturgas), lägre efterfrågan och ovanligt milt väder har hållit lagren flytande på höga nivåer (över 90%), vilket minskar risken för framtida brister.
Europa inför utmaningar
Allt som hjälper Europa i vinter är ingen garanti för 2023 likaså när ryska leveranser beräknas bli ännu mindre och konkurrensen med Kina – om tillgänglig LNG – ännu hårdare.
“Europa måste vidta omedelbara åtgärder för att undvika risken för gasbrist nästa år”, förklarar IEA:s verkställande direktör Fatih Birol, som förutspår att de ryska leveranserna sannolikt kommer att halveras i år (60 miljarder kubikmeter) eller till och med stoppas helt.
Samtidigt kan efterfrågan på LNG från Kina, världens största oljeimportör, återhämta sig till 2021 års nivåer när ekonomin gradvis kommer ur mardrömmen av nedstängningar. Om detta händer kommer ankomsterna till Europa säkerligen att minska, vilket eskalerar energitrycket.

Mer om IEA och dess roll
IEA skapades 1974 för att hjälpa till att samordna ett kollektivt svar på stora störningar i oljeförsörjningen. Den består av 31 medlemsländer och 8 associeringsländer. Även om oljesäkerhet är en central aspekt av organisationens roll och närvaro, har IEA utvecklats och expanderat avsevärt sedan grundandet.
Det var oljekrisen 1973-1974 som födde enheten eftersom det var under den krisen som industriländerna insåg att de inte var tillräckligt förberedda för att hantera oljeembargot som infördes av stora producenter som pressade priserna till historiskt höga nivåer, vilket ledde till en dominoeffekt över hela planeten.
Sedan dess förblir IEA i hjärtat av den globala dialogen om energi, och tillhandahåller auktoritativa analyser, data, policyrekommendationer och verkliga lösningar för att hjälpa länder att tillhandahålla säker och hållbar energi till alla.

Slutgiltiga tankar
Med den massiva energikrisen som redan visar sin allvarliga inverkan på alla västeuropeiska länder, är behovet av kollektiva och snabba åtgärder mer än ett måste. Europa bör agera beslutsamt för att säkerställa att gasbristen kommer att mildras och att gaspriserna inte kommer att sprängas av.
Läs här för fler tekniska lösningar https://nicetech.se/
Få nya perspektiv och insikter från den här tankeväckande bloggen ekoplus.
Besök även hotellussemburgo vilka andra energi källor det finns.